Δ:.Μ:.Τ:.Τ:. "LE DROIT HUMAIN" - Ελληνική Ομοσπονδία
Ο Τεκτονισμός διεθνώς, International Masonry
Ο Τεκτονισμός στην Ελλάδα, Masonry in Greece
Ο Τεκτονισμός στα Επτάνησα, Masonry in the Ionian islands
Το Διεθνές Τάγμα "Το Ανθρώπινο Δίκαιο", DH International
Η Ελληνική Ομοσπονδία του "Ανθρώπινου Δίκαιου", Hellenic Federation of DH
Το Διεθνές Τάγμα "Το Ανθρώπινο Δίκαιο", DH International

 
Εμπνευσμένοι από τα ιδεώδη του 19ου αιώνα για ανθρώπινα δικαιώματα και ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, η Μαρία Ντερέμ και ο Ζωρζ Μαρτέν ίδρυσαν το Διεθνές Μικτό Τεκτονικό Τάγμα «ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΟ». Η Μαρία Ντερέμ, η πρώτη γυναίκα τέκτονας στη Γαλλία, υπήρξε δημοσιογράφος, υπέρμαχος των δικαιωμάτων της γυναίκας. Ο Ζωρζ Μαρτέν υπήρξε Γερουσιαστής και Δημοτικός Σύμβουλος στο Παρίσι.

Η Μαρία Ντερέμ, πριν την ίδρυση του «Ανθρώπινου Δίκαιου», υπήρξε εξέχον μέλος των «Μαρτινιστών», ενός φιλοσοφικού Τάγματος πού μέλη του θεωρούνται ότι υπήρξαν γνωστοί εσωτεριστές όπως ο Παπύς, ο Ελιφάς Λεβί, ο Ζωρζ Μαρτέν, η Έλενα Πετρόβνα Μπλαβάτσκυ, η Αννί Μπεζάν και ο Τσαρλς Γουέμπστερ Λεντμπήτερ.

Η Μαρία Ντερέμ μυήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1882, στη Στοά «Ελεύθεροι Στοχαστές» της Πέκ, μιάς μικρής πόλης δυτικά του Παρισιού. Επρόκειτο για την ανδρική Στοά όπου συμμετείχε ο Ζωρζ Μαρτέν. Η Στοά και ο Σεβάσμιός της τιμωρήθηκαν με παύση εργασιών και διαγραφή γιά τη μύηση μιάς γυναίκας. Έντεκα χρόνια αργότερα, στις 4 Απριλίου 1893, όταν οι συνθήκες το επέτρεψαν, η Μαρία Ντερέμ και ο Ζωρζ Μαρτέν ίδρυσαν στο Παρίσι την πρώτη μικτή Στοά και μύησαν 16 γυναίκες. Από τη μητρική αυτή Στοά γεννήθηκε η Μεγάλη Συμβολική Σκωτική Στοά «ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΟ», πού θέσπιζε την ισότητα ανδρών και γυναικών, από την οποία δημιουργήθηκε αργότερα με τη σειρά του το Διεθνές Μικτό Τεκτονικό Τάγμα «ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΟ».

Η Μαρία Ντερέμ πέθανε στις 6 Φεβρουαρίου 1894. Το έργο της οργάνωσης και ανάπτυξης του «ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ» ανέλαβε να συνεχίσει ο Δόκτωρ Μαρτέν, πού σύντομα δημιούργησε Στοές και εκτός Γαλλίας: στην Ελβετία και την Αγγλία. Το Τάγμα αναπτύχθηκε πρώτα στην Ευρώπη, πριν να εξαπλωθεί και στις άλλες ηπείρους. Πριν πεθάνει, ο Ζωρζ Μαρτέν δώρισε το σπίτι του στο «ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΟ» και σήμερα αποτελεί την έδρα του Υπάτου Συμβουλίου.

Το Τάγμα «ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΟ» οικοδομήθηκε στηριζόμενο σε ένα υπέροχο όνειρο: να συνενώσει την ανθρωπότητα παρ’ όλα τα εμπόδια και τις διαφορές εθνικοτήτων, θρησκειών, πολιτισμών και γεωπολιτικής.

   

 
HomeΕισαγωγή-Επικαιρότητα, Introduction-ActualityΠοιοί είμαστε, About usΙστορία, HistoryΔραστηριότητες, ActivitiesΘεσμικά Νέα, Institutional NewsΈντυπα, PublicationsΕπικοινωνία, Communication