Ο ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΕΘΝΩΣ

Ο Ελευθεροτεκτονισμός είναι ένα παγκόσμιο σύστημα αδελφοτήτων, πού αριθμεί σήμερα γύρω στα 5 εκατομμύρια μέλη. Αποτελεί εξέλιξη των Συντεχνιακών Στοών των οικοδόμων και των αρχιμαστόρων του Μεσαίωνα, των οποίων αρχεία έχουν διασωθεί από τον 14ο αιώνα. Στις αλληγορίες και τα σύμβολά του έχουν αποκρυσταλλωθεί τα σημαντικότερα στοιχεία των βασικότερων πολιτιστικών και φιλοσοφικών ρευμάτων από την αρχαιότητα.

Χαρακτηριστικό ιστορικό ορόσημο του νεότερου συμβολικού Τεκτονισμού αποτελεί το 1717, όταν 4 αγγλικές Στοές συνενώθηκαν και ίδρυσαν την Ενωμένη Μεγάλη Στοά της Αγγλίας. Σημαντική ιστορική αναφορά αποτελεί και το κείμενο των Συνταγμάτων του Τεκτονισμού, πού συνέταξε το 1723 ο ιερέας Αδελφός Άντερσον.


Λειτουργούν αρκετά διαφορετικά Τεκτονικά Τάγματα διεθνώς, πού διαφοροποιούνται ανάλογα με τις επιλογές τους για βασικά θέματα: πχ, αν τα μέλη τους επιθυμούν να λειτουργούν σε Στοές αμιγώς ανδρικές, ή μικτές ανδρών και γυναικών, ή αμιγώς γυναικείες, ως προς το αν επιθυμούν να ασχολούνται μόνο με εσωτερικές αναζητήσεις ή κυρίως με επίκαιρα κοινωνικά θέματα ή και με τα δύο, ως προς το αν αποδέχονται δόγματα ή όχι κλπ.


Ο διεθνής τεκτονισμός έχει να επιδείξει πάρα πολλές σημαντικές προσωπικότητες ανά τους αιώνες μεταξύ των μελών του. Το κύριο έργο, όμως, είτε πρόκειται για εσωτερική αναζήτηση ή για αγαθοεργία, επιτελείται διακριτικά