ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΚΡΑΤΑΙΟΤΑΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ (17-2-2024)

Για την Επέτειο 131 χρόνων του DROIT HUMAIN

Φίλες καί φίλοι,

Αν μιλούσα γενικά για Τεκτονισμό στο ωραίο νησί σας, με την τεκτονική ιστορία και το ανοικτό πνεύμα που το διακρίνει, ίσως μου έλεγαν κάποιοι ότι κομίζω γλαύκα εις Αθήνας. Θα ήθελα, όμως, να πω λίγα λόγια για τον μικτό Τεκτονισμό, που σας είναι λιγότερο οικείος, και για το Δ⸫Μ⸫Τ⸫Τ⸫ LE DROIT HUMAIN – Το Ανθρώπινο Δίκαιο, που μέσα στο 2023 γιόρτασε τα 130 χρόνια από την ίδρυσή του.

Δύο ιδέες ήταν θεμελιώδη κίνητρα για την ίδρυση του DROIT HUMAIN το 1893 και για τη λειτουργία του έκτοτε:

1.    η ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και

2.    ως απόρροια του πρώτου, η ανάγκη εξασφάλισης ότι οι γυναίκες θα μπορούσαν να μετέχουν ισότιμα στον τεκτονικό θεσμό για την ψυχοπνευματική τους εξέλιξη.

Ας θυμηθούμε ότι μέχρι το 1893 σε Τεκτ⸫ Σττ⸫ μετείχαν μόνον άνδρες, σύμφωνα με το οριοθέσιο της εποχής, ότι οι γυναίκες θεωρούνταν από την τότε νομοθεσία ως αντικείμενα – ιδιοκτησία ανδρών, κι ότι κάποιες Σττ⸫ Υιοθεσίας που λειτούργησαν στη Γαλλία για γυναίκες ευγενών ήταν υποχρεωτικά υπό την κηδεμονία ανδρικών Σττ⸫

Οι άνθρωποι που πήραν πρωτοβουλία ισότιμης συμμετοχής των γυναικών στον Τεκτονισμό, και τους τιμούμε ως συνιδρυτές μας, ήταν δύο: η Maria Deraismes και ο Georges Martin. Η πρώτη, δεινή ρήτορας, αγωνίστρια, ήταν υπέρμαχος των δικαιωμάτων της γυναίκας.

Έκρουσε τη θύρα της κύριας Τεκτ⸫ δύναμης (Μεγ⸫ Αν⸫ Γαλλ⸫) και της αρνήθηκαν, γιατί ήταν γυναίκα. Με την υποστήριξη του δεύτερου, γιατρού και γερουσιαστή, με 30 ο τότε, δέχτηκε να τη μυήσει μια μικρή περιφερειακή Στ⸫ το 1882. Η τεκτονική ηγεσία διέγραψε τον Σ⸫Δ⸫ της και ανέστειλε τη λειτουργία ολόκληρης της Στ⸫ Η Aδ⸫ Maria Deraismes μπόρεσε να ξαναμπεί σε Τεκτ⸫ Ναό 11 ολόκληρα χρόνια αργότερα, όταν με την ενεργή βοήθεια του Georges Martin και κάποιων άλλων Αδδ⸫ μύησαν 14 επιπλέον γυναίκες και ίδρυσαν την 1 η μικτή Στ⸫ στον κόσμο. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι το DROIT HUMAIN δεν ιδρύθηκε από σχίσμα, όπως η συντριπτική πλειοψηφία των Τεκτ⸫ δυνάμεων, αλλά από ιδεολογία ανθρωπισμού και δικαιοσύνης.

Η Maria Deraismes πέθανε δυστυχώς 1 χρόνο μετά την ίδρυση της πρώτης μικτής Στ⸫ Αυτός που υπήρξε ο στυλοβάτης, ο καθοδηγητής και ο ακάματος εργάτης ταυτόχρονα για την στήριξη, λειτουργία κι επέκταση του Τάγμ⸫ μας ήταν ο Georges Martin. Τον στήριξαν ακούραστα η σύζυγός του και Αδ⸫ μας και αρκετά άλλα αφοσιωμένα μέλη, γυναίκες και άνδρες.

Οι μικτές Σττ⸫ σύντομα πολλαπλασιάστηκαν στη Γαλλία. Σε άλλες χώρες προέκυψε παρόμοιο ενδιαφέρον. Και τότε ο οραματιστής κι εμπνευσμένος Αδ⸫ Georges Martin θεσμοθέτησε το δεύτερο βασικό χαρακτηριστικό του DROIT HUMAIN: τη διεθνή του δομή. Προσωπικότητες όπως η Annie Besant, η Francesca Arundale και ο Louis Goaziou συνέβαλαν στην εξάπλωση του Τάγμ⸫ μας στη Βρετανία, την Ινδία και την Αμερική.

Αφοσιωμένες Αδδ⸫ όπως η Amélie Gédalge έγραψαν τεκτον⸫ Εγχειρίδια γιά τη μυητική εξέλιξη των μελών και στήριξαν με κάθε τρόπο τη λειτουργία των νέων Σττ⸫ στη Γαλλία και στις τότε αποικίες της.

Το θέμα Στέγης των Σττ⸫ απασχολούσε από πολύ νωρίς. Τα σαλόνια των Αδδ⸫, που χρησιμοποιούσαν στην αρχή, δεν χωρούσαν πια τα μέλη. Ο Georges Martin πούλησε όλες του τις ιδιοκτησίες, αγόρασε ένα οικόπεδο στο Παρίσι και χρηματοδότησε την ανοικοδόμηση Μεγάρου με αιγυπτιακή πρόσοψη. Ο ίδιος χρησιμοποιούσε με τη γυναίκα του δύο δωμάτια. Στους Ναούς που διαρρύθμισε από την αρχή λειτουργούσαν οι Σττ⸫ του Παρισιού. Στον Μεγάλο Ναό πραγματοποιούσαν τα Διεθνή Συνέδρια, που το Τάγμα οργανώνει από το 1920 – παλιότερα κάθε 7 χρόνια, τώρα κάθε 5. Πριν πεθάνει το 1916, ο Georges Martin δώρισε το σπίτι του αυτό στο Τάγμα μας. Εκεί εδρεύει το διεθνές Ύπ⸫ Συμβ⸫ και οργανώνονται οι τελετές του και οι αυξήσεις στον 33 ο βαθ⸫ ανεξαρτήτως εθνικότητας του υποψηφίου. Το κτίριο αυτό έχει κηρυχθεί παραδοσιακό και προστατευτέο από το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας.

Η πρώτη μικτή Στ⸫ στην Ελλάδα ιδρύθηκε το 1926, στους κόλπους του DROIT HUMAIN. Ενεγράφη στη Χρυσή Βίβλο των Σττ⸫ του Τάγμ⸫ μας με το όνομα «Αθηνά» και τον διεθνή αύξοντα αριθμό 815. Το DROIT HUMAIN υπήρξε η 2 η Τεκτ⸫ Δύναμη που ιδρύθηκε στην Ελλάδα, με πρώτη τη Μ⸫Σ⸫Τ⸫Ε⸫ (αμιγώς ανδρική). Πολύ σύντομα ιδρύθηκαν και λειτούργησαν άλλες 4 μικτές Σττ⸫ του DROIT HUMAIN στην Ελλάδα και συναποτέλεσαν την Ελληνική Δικαιοδοσία. Όμως, μια απόφαση του τότε πρωθυπουργού Μεταξά και ο παγκόσμιος πόλεμος ανέκοψαν την πορεία τους.

Μετά την απελευθέρωση, η Στ⸫ «Αθηνά, 815» αφυπνίστηκε και επαναλειτούργησε στα πλαίσια του DROIT HUMAIN. Σταδιακά, επέστρεψαν και οι υπόλοιπες Σττ⸫, δημιουργήθηκαν νέες, ενδυναμώθηκαν και η Ελληνική Δικαιοδοσία αναβαθμίστηκε σε Ομοσπ⸫ το 1964. Έκτοτε, η Ελλην⸫ Ομοσπ⸫ συνεχίζει με επιτυχίες, αλλά και με προκλήσεις, από τις οποίες προσπαθεί να διδάσκεται και να βελτιώνεται.

Η πρώτη μικτή Στ⸫ στη Ζάκυνθο, του DROIT HUMAIN φυσικά, ιδρύθηκε στις 25-1-2009 με το όνομα «Νίκη, 1894». Μετονομάστηκε σε «Άρτεμις, 1894» στις 27-9-2015 και, όπως ξέρετε, λειτουργεί κανονικά. Διατηρεί αρμονικές σχέσεις με τις άλλες Τεκτ⸫ δυνάμεις του νησιού κι αυτό μας δίνει χαρά. Γιατί, είτε επιλέξουμε να εργαστούμε σε αμιγείς Σττ⸫ είτε σε μικτές, οι στόχοι μας είναι κοινοί:

–      Ακολουθούμε τη μυητική διαδικασία, που έχει βαθειές ρίζες στα αρχαία Μυστήρια,

–      Προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αντιμετωπίζοντας τα ελαττώματα και τις αδυναμίες μας,

–      Προσπαθούμε με το παράδειγμα και τη δράση μας να συμβάλουμε στο να γίνει η κοινωνία μας καλύτερη κι ο κόσμος μας αρμονικός,

–      Προσπαθούμε να εφαρμόσουμε εμπράκτως τις βασικές αρχές της Ελευθερίας, της Ισότητας, της Αδελφότητας, της Δικαιοσύνης, της Αλληλοβοήθειας,

–      Λειτουργούμε ταυτόχρονα με αυτοπειθαρχία και με δημοκρατικές διαδικασίες, αποφεύγοντας δογματισμούς

–      Χτίζουμε γέφυρες επικοινωνίας σε μια εποχή που οι άνθρωποι αποξενώνονται και κλείνονται στον εαυτό τους, παρά την πρόοδο της τεχνολογίας.

Ίσως αναρωτηθούν κάποιοι: έχει έννοια να γίνει κανείς μέλος ενός παραδοσιακού θεσμού, που χρησιμοποιεί στον 21 ο αιώνα μορφές τελετουργίας παρόμοιες με αυτές του 18 ου αιώνα; Η απάντησή μας, με βάση την προσωπική μας εμπειρία, είναι ΝΑΙ, χωρίς δισταγμό. Γιατί ο θεσμός μας αφενός έχει προσαρμοστεί στις ανάγκες των διαφορετικών εποχών κι αφετέρου έχει διατηρήσει, αποκρυσταλλώσει και αξιοποιήσει στη μεθοδολογία του τα θετικότερα στοιχεία των φιλοσοφιών στο πέρασμα των αιώνων.

–      Οι νέοι βρίσκουν ένα σύστημα αρχών, που χάνεται από την κοινωνία μας και τη δυνατότητα διαγενεακής επικοινωνίας, που δεν παρέχουν πια οι ολιγομελείς οικογένειες.

–      Οι Σττ⸫ μας παρέχουν ερεθίσματα σκέψης, μονοπάτια αναζήτησης, γνώση, αγάπη, αλληλοστήριξη, ενέργεια, δύναμη, … Είναι φυτώρια ελεύθερων προσωπικοτήτων με ανθρωπιστικές αρχές.

–      Ειδικά σε περιόδους κρίσης, ο θεσμός μας λειτουργεί ως στοιχείο σταθεροποίησης στη ζωή μας, ως ευκαιρία διαλογισμού και επαναπροσδιορισμού των προτεραιοτήτων μας, ως μπαταρία επαναφόρτισης, ως ευκαιρία να κατανοήσουμε και να σεβαστούμε τη διαφορετικότητα, ως Φάρος που μπορεί να φωτίζει την πορεία μας και τη δράση μας στη ζωή – αρκεί να το θέλουμε πραγματικά.

Δεν είναι τυχαίο που το Δ⸫Μ⸫Τ⸫Τ⸫ LE DROIT HUMAIN – Το Ανθρώπινο Δίκαιο έχει σήμερα Σττ⸫ σε περισσότερες από 65 χώρες σε όλες τις ηπείρους. Δεν είναι τυχαίο που δημιουργούνται συνεχώς νέες Σττ⸫ και σε χώρες «δύσκολες», στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική, την Ασία… Μόλις πριν 20 μέρες το Υπ⸫ Συμβ⸫ του Τάγμ⸫ μας χορήγησε Καταστ⸫ Χάρτες σε 8 νέες Σττ⸫ σε άλλες ηπείρους. Το DROIT HUMAIN δίνει ελπίδα σε κοινωνίες, όπου η γυναίκα προσπαθεί ακόμα για να ακουστεί η φωνή της.

Από πλευράς μας διαλέξαμε να λειτουργούμε σε μικτές Σττ⸫ ενός Τάγμ⸫ με μακρά παράδοση, ιστορία και συνέπεια. Σε Σττ⸫ που συμμετέχει και «το άλλο μισό του ουρανού», όπου οι γυναικείες προσωπικότητες μπορούν να ανθίσουν ισότιμα όπως και οι ανδρικές. Είμαστε πρόθυμοι να μοιραστούμε τις θετικές μας εμπειρίες με όσους και όσες ενδιαφέρονται. Όποια κι αν είναι η δική σας επιλογή, ως Τέκττ⸫ και ως πολίτες, ας βαδίσουμε χέρι με χέρι.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Αθηνά ΜΟΥΡΜΟΥΡΗ, 33 ο  

 * * *

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΡΑΤΑΙΟΤΑΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
ΚΑΙ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΥΠΑΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ DROIT HUMAIN

Μήνυμα για τον Καινούριο Χρόνο 2024

Αγαπημένες/-οι Αδελφές και Αδελφοί,

Φίλες καί φίλοι,

Κυρίαρχες ευχές για τον Νέο χρόνο που ξεκινά είναι, βεβαίως, η καλή Υγεία και η Ειρήνη. Τα τελευταία χρόνια, οι συγκυρίες μας δίδαξαν με αρκετά σκληρό τρόπο τη σημασία των ευχών αυτών. Και σας τις απευθύνουμε από βάθους καρδιάς. Όμως, πώς οι ευχές αυτές δεν θα μείνουν κενά λόγια;

Η Υγεία προϋποθέτει σεβασμό και φροντίδα τόσο της υλικής και ψυχοπνευματικής μας υπόστασης, όσο και ισορροπία κι αρμονική σχέση με το φυσικό μας περιβάλλον, το οικοσύστημά μας, τα άλλα πλάσματα της Γης, το Σύμπαν.

Η Ειρήνη προϋποθέτει Δικαιοσύνη, σχέσεις Εμπιστοσύνης που χτίζονται καθημερινά, Ειλικρίνεια, προσπάθεια κατανόησης της άποψης και των αναγκών τού Άλλου, του συνανθρώπου μας, τού πλησίον, Ενσυναίσθηση, Σεβασμό στη διαφορετικότητα … 

Σε μια κοινωνία ανταγωνιστική και συχνά αγχωτική, καλούμαστε να αντλήσουμε δυνάμεις από τη σπίθα μέσα μας, να «αναμετρηθούμε με την ατέλεια των όντων» συχνά εν σιγή, να αναζητούμε την εσωτερική Γαλήνη, να κάνουμε τις μικρές καθημερινές υπερβάσεις μας, μικρά βήματα της μακράς πορείας μας προς το Φως

Έχουμε το πλεονέκτημα να μην είμαστε μόνοι μας. Ανήκουμε σε έναν θεσμό – τον Τεκτονισμό – κι ένα Τάγμα – το DROIT HUMAIN – με βαθειές ρίζες στην ιστορία και τον πολιτισμό, που παρέχουν ταυτόχρονα καταφύγιο για άντληση δυνάμεων και φυτώριο προσωπικοτήτων. Οι αρχές τους για Ελευθερία-Ισότητα-Αδελφότητα αλλά και Δικαιοσύνη-Αλληλεγγύη μας εμπνέουν και μας οδηγούν ως φάρος λαμπρός. Τα συμβολικά εργαλεία που μας παρέχονται διαρκώς κατά την μυητική μας πορεία, βασισμένα σε αρχετυπικά πρότυπα και στον νόμο της αναλογίας, μας ενδυναμώνουν τόσο στην ατομική μας έρευνα και προσπάθεια αυτοβελτίωσης, όσο και στην έμπρακτη καθημερινή μας εφαρμογή των αρχών και μυητικών μηνυμάτων.

Συνδετική ουσία ανάμεσά μας για την επίτευξη ενός καλύτερου κόσμου και την εσωτερική μας βελτίωση και πρόοδο: η ΑΓΑΠΗ . Αγάπη όχι από υποχρέωση, φόβο ή προσμονή οφέλους, αλλά από επιλογή, με γενναιοδωρία, με ισοτιμία, με σεβασμό, με φυσικότητα … 

Αγαπάμε τούς άλλους γιατί είναι μέρος τού εαυτού μας και μέρος της Πρωταρχικής Ουσίας, που μας δημιούργησε. Είμαστε φτιαγμένοι όλοι από το ίδιο υλικό: μέρος της «Ψυχής τού Κόσμου» κατά τον Πλάτωνα, ενέργεια με διαφορετικές πυκνώσεις που μεταμορφώνεται διαρκώς, πλάσματα από «αστερόσκονη» … Η δική μας πρόοδος αντανακλά στην πρόοδο της ανθρωπότητας και το αντίστροφο. Με τη δράση μας (ή την αδράνειά μας) διαμορφώνουμε το πεπρωμένο μας. Το μέλλον μας δεν είναι «κισμέτ», το χτίζουμε με τις επιλογές μας και τη δράση μας.

Αντίστοιχη ευθύνη έχουμε για την πορεία των Στοών μας, της Ομοσπονδίας μας και τού Τάγματός μας. Γιατί γίναμε μέλη τους με ελεύθερη βούληση. Το 2023, που αποχαιρετίσαμε, υπήρξε διπλά επετειακό για μας τους Τέκτονες: τιμήσαμε τα 300 χρόνια από την κυκλοφορία των Συνταγμάτων τού Άντερσον, καθώς και τα 130 χρόνια από την ίδρυση της πρώτης Στοάς τού DROIT HUMAIN, της πρώτης μικτής Στοάς παγκοσμίως. Το 2023 υπήρξε γενναιόδωρο απέναντί μας, χάρη στις πρωτοβουλίες και την προσφορά εργασίας πολλών μελών μας. Ας χτίσουμε πάνω στις θετικές μας εμπειρίες κι ας βγάλουμε χρήσιμα διδάγματα από όσες πλευρές ανθρώπινης αδυναμίας διαπιστώσαμε. Ας ονειρευτούμε πώς θέλουμε την Ομοσπονδία μας να γίνει, κι ας εργαστούμε συντονισμένα με ενότητα, αγάπη, αισιοδοξία και τόλμη για να κάνουμε τα όνειρα πραγματικότητα. Οι Στοές και η Ομοσπονδία μας είναι το δεύτερο σπίτι μας. Ας τα φροντίσουμε με Σοφία, Ισχύ και Κάλλος.

Ας ξεπεράσουμε τις όποιες προκαταλήψεις χάρη στο Φως της Γνώσης! Ας είμαστε κι εμείς μέρος της Προόδου και οικοδόμοι τού Μέλλοντός μας. Εμπνεόμαστε από την παράδοση, έχουμε όραμα, βάζουμε στόχους και τους εφαρμόζουμε στην πράξη, καθώς ο Τεκτονισμός είναι τρόπος ζωής . Βοηθά τα μέλη του να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι κι αυτά, με τη σειρά τους, συμβάλλουν σε μιά κοινωνία αρμονικότερη, στην Πρόοδο της Ανθρωπότητας.

Ας θυμηθούμε τη φράση τού Γάλλου ποιητή Απολλιναίρ: «Είναι καιρός να ξανα-ανάψουμε τα άστρα» – για να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη και τον κόσμο μας πιο φωτεινό . Η επίτευξη της ουτοπίας εξαρτάται από τις δικές μας προσπάθειες. 

ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΚΙ  ΑΡΜΟΝΙΚΟ ΤΟ 2024 !!!  

         Αδ:. Αθηνά ΜΟΥΡΜΟΥΡΗ, 33 ο  

* * *